သံုးရလြယ္ကူေစသည့္ Link မ်ား

ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ ေလွ်ာက္ထားသူ ၁၀၀ ေက်ာ္ကို အစိုးရက Permanent Resident (PR) ကဒ္ေတြ တရား၀င္ စတင္ ထုတ္ေပးေနၿပီျဖစ္ပါတယ္။ အခု အၿမဲတမ္းေနထုိင္ခြင့္ရသူ အမ်ားစုက ျမန္မာႏုိင္ငံသားေဟာင္းေတြျဖစ္ ၿပီး၊ ေနာက္ထပ္ ေလွ်ာက္ထားသူေတြကိုလည္း ထပ္မံထုတ္ေပးဖို႔ စိစစ္ေနၿပီျဖစ္တဲ့အေၾကာင္း လူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရးနဲ႔ ျပည္သူ႔အင္အား ၀န္ႀကီးဌာနက ေျပာပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံအတြင္း အၿမဲတမ္းေနထုိင္ခြင့္ ရရွိဖို႔အတြက္ ဘာေတြလိုအပ္သလဲ ဆိုတာနဲ႔ ဘယ္လိုအခက္အခဲေတြမ်ား ရွိေနလဲဆုိတာကိုေတာ့ ဗြီအိုေအ ရန္ကုန္႐ံုးခြဲက မေမခက သတင္းေပးပို႔ထားပါတယ္ရွင္။

PR ေလွ်ာက္ထားသူ အမ်ားစုက ႏိုင္ငံသားေဟာင္းေတြမ်ားၿပီး ရရွိသူေတြထဲမွာလည္း ႏိုင္ငံသားေဟာင္းေတြ အမ်ားဆံုး ရရွိတာျဖစ္တယ္လို႔ လူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရးနဲ႔ ျပည္သူ႔အင္အား၀န္ႀကီးဌာနက ေျပာပါတယ္။ ဒီသတင္းကို ဗြီအိုေအသတင္းေထာက္ ေမခက သတင္းေပးပို႔ထားပါတယ္။

PR ေလွ်ာက္ထားသူေတြကို ၅ ႏွစ္ ေနထိုင္ခြင့္နဲ႔ ေနထိုင္ခြင့္ေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလိုေနထိုင္ခြင့္နဲ႔ ပတ္သတ္ၿပီး လူဝင္မႈႀကီးၾကပ္ေရးနဲ႔ အမ်ိဳးသားမွတ္ပံုတင္ေရးဦးစီးဌာန ႏိုင္ငံျခားသားမ်ား ေရးရာဌာနခြဲ ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒၚေအးေအးသိန္း က အခုလို ေျပာပါတယ္။

“ခြင့္ျပဳတာကေတာ့ ၅ ႏွစ္ ဒါေပမဲ့ ၁ ႏွစ္ ၁ ခါ သက္တမ္းျပန္တိုးရမယ္။ အဲဒီေတာ့ စထုတ္ေပးတဲ့ လက္မွတ္တို႔၊ ကဒ္တို႔ရဲ႕ သက္တမ္းကို ၁ ႏွစ္ပဲ ေပးထားတာ။ ၁ ႏွစ္ၿပီးရင္ လာၿပီးေတာ့ လက္မွတ္ကို သက္တမ္းတုိး၊ အဲဒါဆိုရင္ ေနာက္ထပ္ ၁ ႏွစ္ တိုးေပးမယ္၊ ကဒ္လည္း အသစ္ေပးမယ္။”

ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္၊ ရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံသူ၊ ျမန္မာႏိုင္ငံသားေဟာင္းမ်ားနဲ႔ ႏိုင္ငံသားနဲ႔ ဆက္စပ္ေသြးေႏွာသူမ်ား စတဲ့ အမ်ိဳးအစား ၄ ခုကို ဒီစနစ္နဲ႔ ေနထိုင္ခြင့္ျပဳတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အမည္မည္း စာရင္း၀င္သူေတြ၊ တျခားႏိုင္ငံတခုမွာ ႏိုင္ငံေရးခိုလႈံခြင့္ ရရွိထားသူေတြနဲ႔ ျပစ္မႈ က်ဴးလြန္ထားသူေတြကိုေတာ့ လက္ခံမွာ မဟုတ္ဘူးလို႔ လ၀က က ထုတ္ျပန္ပါတယ္။ PR ေလွ်ာက္သူအေနနဲ႔ ႏိုင္ငံသားေဟာင္းျဖစ္ပါက တႏွစ္လွ်င္ ေဒၚလာ ၅၀၀၊ ႏိုင္ငံျခားသားျဖစ္ပါက တႏွစ္လွ်င္ ေဒၚလာ ၁၀၀၀ ေပးေဆာင္ရမွာျဖစ္ၿပီး၊ မိသားစုအေနနဲ႔ ကေလး ပါဝင္ပါက အသက္ ၇ ႏွစ္အထက္ ကေလး ပါဝင္ရင္ တႏွစ္ကို ေဒၚလာ ၃၀၀ ေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၇ ႏွစ္ေအာက္ ကေလးေတြကိုေတာ့ ေငြေၾကးတစံုတရာ ေကာက္ခံျခင္း မျပဳဘူးလို႔ လ၀က က ေျပာပါတယ္။ အခုလက္ခံလိုက္တဲ့ အမ်ိဳးအစား ၄ ခုမွာ ႏိုင္ငံျခားသားေတြနဲ႔ ႏိုင္ငံသားနဲ႔ ဆက္စပ္တဲ့ ေသြးေႏွာသူေတြအေနနဲ႔ PR ေလွ်ာက္ထားရာမွာ ႏိုင္ငံသားေဟာင္းေတြလိုေတာ့ ခ်က္ျခင္း ေလွ်ာက္ခြင့္မရပါဘူး။ ႏိုင္ငံျခားသားတဦးအေနနဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ၃ ႏွစ္အထက္ သက္တမ္းတိုး ေနဖူးၿပီးသူမွသာ PR ကို ေလွ်ာက္ခြင့္ရွိၿပီး၊ ႏိုင္ငံသားနဲ႔ဆက္စပ္တဲ့ ေသြးေႏွာသူေတြ အေနနဲ႔လည္း ဒီႏိုင္ငံမွာ ၂ ႏွစ္ အထက္ ေနထိုင္ဖူးသူမွသာ PR ကို ေလွ်ာက္ခြင့္ရွိပါတယ္။

အခုလက္ရွိ PR ရရွိသူေတြဟာ ဒီႏွစ္ဇန္နဝါရီလမွ မတ္လအတြင္း ေလွ်ာက္ထားခဲ့သူေတြျဖစ္ၿပီး၊ ဒီထဲကေန စိစစ္ေခၚယူခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေလွ်ာက္ထားသူ ၁၃၀ ေက်ာ္ထဲမွာ ၁၂၀ ေက်ာ္ကို ပထမသုတ္အေနနဲ႔ ေနထိုင္ခြင့္ေပးခဲ့တာပါ။ ဒုတိယသုတ္အေနနဲ႔ မတ္လမွ ေမလအတြင္း ေလွ်ာက္ထားသူ ၅၉ ေယာက္ရွိၿပီး၊ ဒီေလွ်ာက္ထားသူေတြကိုေတာ့ စိစစ္ေနဆဲျဖစ္တယ္လို႔ လူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရးနဲ႔ အမ်ိဳးသားမွတ္ပံုတင္ေရး ဦးစီးဌာနက ညႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ဦးေမာင္ေမာင္သန္း က ေျပာပါတယ္။ PR ေလွ်ာက္သူေတြ ရရွိမယ့္ ခံစားခြင့္နဲ႔ ပတ္သတ္ၿပီး သူက အခုလို ေျပာပါတယ္။

“ဗီဇာကို ခဏခဏ သြားယူေနရေတာ့ နံပါတ္တစ္ေပါ့ သူ႔အတြက္ ဗီဇာသြားယူစရာ မလိုေတာ့ဘူး။ သူ႔ပတ္စ္ပို႔နဲ႔ PR ကဒ္ျပားနဲ႔ကို တြဲၿပီးေတာ့ ျပ႐ံုပဲ။ အဲဒါေၾကာင့္ အႀကိမ္ႀကိမ္ ၀င္ထြက္ေနတဲ့ သူေတြအတြက္က နံပါတ္တစ္ အဆင္ေျပသြားတာေပ့ါ။ အဲေတာ့ ေနာက္ပိုင္းမွာ သူတို႔ ကြန္ဒိုတိုက္ခန္းေတြ ၆ ထပ္အေပၚ အထက္ဆိုလို႔ရွိရင္ သူတို႔ ၀ယ္လို႔ရမွာေပါ့။ သူ႔မိသားစုပါ ေခၚလာမယ္ဆုိလို႔ရွိရင္ အဲဒီ PR ယူတဲ့ လူအတြက္ကို သီးျခား သူတို႔ PR အိမ္ေထာင္စုစာရင္းအေနနဲ႔ ေဆာင္ရြက္ေပးမယ္။”

PR ေလွ်ာက္ထားတဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံသားတဦးကေတာ့ PR ေလွ်ာက္တာမွာ ႀကံဳေတြ႔ရတဲ့အခက္ခဲနဲ႔႔ ရလာတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို အခုလို ေျပာပါတယ္။

“သူ႔ Procedure အတုိင္း ေစာင့္ရတာ နည္းနည္းတခုေပါ့ေနာ္။ အခါတိုင္းဆုိလို႔ရွိရင္ ဒီမွာကက်ေတာ့ Social အေနနဲ႔ ေနရတာေပါ့။ Social အေနနဲ႔ ေနရတဲ့အခါက်ေတာ့ က်ေနာ္တုိ႔က ဒီမွာဆုိရင္ ဘာပဲေျပာေျပာ ႏုိင္ငံျခားကို ျပန္ထြက္တာ၊ ျပန္၀င္တာ ဆိုလုိ႔ရွိရင္ သက္ဆိုင္ရာ သံ႐ံုးေတြမွာ ျပန္ျပန္ေလွ်ာက္ရတယ္ေလ။ အဲဒီအခါက်ရင္ တခါတေလ processing က ေလးပတ္ေလာက္ၾကာတယ္။ တခါတေလက်လည္း ႏွစ္ပတ္ေလာက္ပဲ ၾကာတယ္။ တခါတေလက်ေတာ့လည္း ၃ ရက္ေလာက္နဲ႔တင္ ၿပီးသြားတာေပါ့။ ဌာနဆုိင္ရာေတြကို ၀င္ရတ့ဲ ဒုကၡေတြေတာ့ နည္းနည္းေတာ့ လြတ္ကင္းသြားတာေပါ့။ ခံစားတာ မခံစားတာကေတာ့ ေစာေစာကေျပာသလုိ visit တို႔ အျခား ဗီဇာေတြနဲ႔ ေနမယ္ဆုိလို႔ရွိရင္ အိမ္မွာေနထုိင္ခြင့္ မရွိတာမ်ိဳးေတြ ရွိတယ္ေလ။ PR နဲ႔ဆိုရင္ေတာ့ ကိုယ့္မိသားစုအိမ္ကို ကိုယ္ ေအးေအးေဆးေဆး ေနထုိင္လို႔ရ တယ္ေပါ့ေနာ္။ အခု ဒီ PR ရတဲ့အတြက္ေၾကာင့္မို႔လို႔ ဒီႏုိင္ငံမွာ ဘာပဲေျပာေျပာ တရား၀င္ ကားေမာင္းလို႔ရတယ္၊ ကား၀ယ္လုိ႔ရတယ္။ ပိုင္ဆုိင္မႈအတြက္ကို ၀ယ္လို႔ရတဲ့ဟာမ်ိဳးေတြ တရား၀င္ ျဖစ္တာေပါ့ေနာ္။”

PR ရရွိသူေတြအေနနဲ႔ ခံစားခြင့္အရ ဗီဇာယူစရာမလိုဘဲ လာေရာက္ႏုိင္သလို၊ ဒီမွာေနထိုင္စဥ္ အတြင္းမွာလည္း ဧည့္စာရင္းတိုင္စရာ မလိုဘဲ ေနထုိင္ခြင့္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အိမ္ဝယ္ယူခြင့္၊ စီးပြားေရးလုပ္ပိုင္ခြင့္၊ ေက်ာင္းတက္ခြင့္၊ ေဆးကုသခြင့္ေတြ ရရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ PR နဲ႔ ေနထုိင္တဲ့သူေတြအေနနဲ႔ အစိုးရဝန္ထမ္းအျဖစ္ တာဝန္ထမ္းေဆာင္ခြင့္ မရွိသလို ေရြးေကာက္ပြဲေတြမွာ မဲေပးခြင့္၊ ကုိယ္စားလွယ္ အျဖစ္လည္း ၀င္ေရာက္ခြင့္ မရွိေၾကာင္း ဥပေဒမွာ ျပဌာန္းထားပါတယ္။

XS
SM
MD
LG