သံုးရလြယ္ကူေစသည့္ Link မ်ား

ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ PR စနစ္ကို လာမယ့္ ဒီဇင္ဘာလကုန္ပိုင္းကေနစတင္ၿပီး ေလွ်ာက္ထားႏိုင္ပါၿပီ။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လာေရာက္ အလုပ္လုပ္ကိုင္မယ့္ ႏိုင္ငံျခားသားေတြအျပင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ သားေဟာင္းေတြပါ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္အတြက္ ေလွ်ာက္ထားႏိုင္မွာျဖစ္တယ္လို႔ လူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရးနဲ႔ ျပည္သူ႔အင္အား၀န္ႀကီးဌာနက ထုတ္ျပန္ပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ အမည္မည္းစာရင္း၀င္သူေတြ၊ တျခားႏိုင္ငံတစ္ခုမွာ ႏိုင္ငံေရးခိုလႈံခြင့္ ရရွိထားသူေတြနဲ႕ ျပစ္မႈက်ဴးလြန္ထားသူေတြကိုေတာ့ လက္ခံမွာမဟုတ္ဘူးလို႔ လ၀က က ထုတ္ျပန္ပါတယ္။ အျပည့္အစံုကို မသိဂၤီလင္းက ေျပာျပေပးမွာပါ။

အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ ၅ ႏွစ္သက္တမ္း ရရွိႏိုင္မယ့္ PR စနစ္ကို ႏုိင္ငံျခားသားေတြ အေနနဲ႔ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ ဒီဇင္ဘာလ ၂၉ ရက္ေန႔ကစၿပီး ေလွ်ာက္ထားႏိုင္ပါၿပီ။ တုိင္းျပည္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အသိပညာရွင္၊ အတတ္ပညာရွင္ေတြ၊ စီးပြားေရး ရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံလိုသူေတြအျပင္ ျမန္မာႏိုင္ငံသားေဟာင္းေတြနဲ႔ သူတို႔ရဲ႕ မိသားစုေတြကို အမွတ္ေပးစနစ္နဲ႔ ေရြးခ်ယ္မယ့္အေၾကာင္း ဒီေန႔ ဒီဇင္ဘာလ ၃ ရက္ေန႔မွာ က်င္းပတဲ့ သတင္းစာရွင္းလင္းပြဲကေန သတင္းထုတ္ျပန္လိုက္တာပါ။ ဘယ္လိုလူမ်ိဳးေတြက အၿမဲေနထိုင္ခြင့္ ေလွ်ာက္ထားႏုိင္မလဲ ဆိုတာကို လူဝင္မႈႀကီးၾကပ္ေရးနဲ႔ ျပည္သူ႔အင္အားဝန္ႀကီးဌာန ညြန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ဦးေမာင္ေမာင္သန္းက ရွင္းျပပါတယ္။

“ေလွ်ာက္ခြင့္ရွိတဲ့ လူကေတာ့ ခုနက ဒုကၡသည္အျဖစ္ ခံယူသတ္မွတ္ျခင္း ခံရသူမဟုတ္ဘူး၊ ေနာက္တခါ ႏုိင္ငံေရးခုိလႈံခြင့္ ယူထားတဲ့လူ မဟုတ္ဘူး၊ ၿပီးေတာ့ ျပည္တြင္းျပည္ပနဲ႔ ႏုိင္ငံတကာ ျပစ္မႈစာရင္း၀င္သူ မဟုတ္ဘူး၊ ၿပီးေတာ့ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေၾကာင္းနဲ႔ ကူးစက္ေရာဂါ ကင္းရွင္းေၾကာင္း သက္ဆုိင္ရာ ႏုိင္ငံကေနၿပီးေတာ့ တရား၀င္ ေထာက္ခံခ်က္မူရင္း တင္ျပႏုိင္တဲ့သူ။ ၿပီးေတာ့မွ ျမန္မာႏုိင္ငံရဲ႕ အခ်ဳပ္အျခာအာဏာကုိ ေလးစားလုိက္နာၿပီးေတာ့၊ ႏုိင္ငံရဲ႕ အက်ဳိးစီးပြားအတြက္ အေလးထားလုိသူ ပံ့ပုိးကူညီ ေဆာင္ရြက္မယ့္သူျဖစ္ေၾကာင္း ၀န္ခံခ်က္ေပးႏုိင္တဲ့သူ၊ အေကာင္အထည္ေဖာ္မႈ ဗဟုိေကာ္မတီက အေၾကာင္းၾကားတဲ့အခါမွာ ေလွ်ာက္ထားသူကုိယ္တုိင္ လာေရာက္ၿပီးေတာ့ အစစ္ေဆးခံႏုိင္တဲ့သူ။ ေနာက္အၿမဲေနထုိင္ခြင့္ ရရွိလုိ႔ရွိရင္ ျပည္တြင္းမွာ လုပ္ကုိင္တဲ့ လုပ္ငန္းအမ်ဳိးအစားအလုိက္ တည္ဆဲဥပေဒ၊ နည္းဥပေဒ၊ စည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္း ညႊန္ၾကားခ်က္ေတြနဲ႔အညီ အခြန္ထမ္းေဆာင္ႏုိင္သူ။”

ဒါ့အျပင္ အေျခအေန အရပ္ရပ္ေၾကာင့္ တျခားႏုိင္ငံမွာ ဒုကၡသည္အျဖစ္ ခံယူဖူးတဲ့ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေဟာင္းေတြ အေနနဲ႔ လက္ရွိမွာ ဒုကၡသည္ မျဖစ္ေတာ့ဘူးဆိုရင္ေတာ့ အၿမဲေနထိုင္ခြင့္ ေလွ်ာက္ထားႏုိင္ေပမဲ့ အမည္မည္း စာရင္းဝင္ခဲ့ရင္ေတာ့ ေလွ်ာက္ထားခြင့္ မရွိဘူးလို႔ လူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရး တာ၀န္ရွိသူေတြက ေျပာပါတယ္။ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ေပးဖို႔ ေရြးခ်ယ္မယ့္ ဘုတ္အဖြဲ႔မွာေတာ့ သက္ဆုိင္ရာ ဝန္ႀကီးဌာနေတြက အရာရွိေတြအျပင္ လိုအပ္ခ်က္အရ ေခၚယူမယ့္ ပညာရွင္ေတြကိုေရြးခ်ယ္ဖို႔ ျပင္ပအသင္းအဖြဲ႔ေတြျဖစ္တဲ့ အင္ဂ်င္နီယာအသင္း၊ ဆရာဝန္အသင္း အစရွိတဲ့အသင္းေတြက တာဝန္ရွိသူေတြကိုလည္း ဘုတ္အဖြဲ႔မွာ ထည့္သြင္းသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘုတ္အဖြဲ႔ကေန ဘယ္လို အမွတ္ေပးၿပီး ေရြးခ်ယ္သြားမလဲ ဆိုတာကို ဦးေမာင္ေမာင္သန္းက ေျပာဆိုပါတယ္။

“ျမန္မာျပည္မွာ ရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံတဲ့ဥစၥာ ေဒၚလာ ၅ သန္းကုိ က်ေနာ္တုိ႔က ၂ မွတ္ထားတယ္ ဆုိလုိ႔ရွိရင္၊ ၁၀ သန္းသမားက ၄ မွတ္ ျဖစ္မွာေပါ့၊ ၁၅ သန္းသမားက ၆ မွတ္ ျဖစ္မွာေပါ့။ ဒီလုိမ်ဳိး သူ႔ဟာနဲ႔သူ သြားမွာေပါ့။ အဲဒီလုိပုံစံမ်ဳိးနဲ႔ က်ေနာ္တုိ႔ ။ ေနာက္တခုက က်ေနာ္ေျပာတဲ့ ပညာရွင္ဆုိတဲ့ အခါမွာလည္း ဒီလုိပါပဲ။ ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္ အေနနဲ႔ ေပးတဲ့ဥစၥာမွာ အင္ဂ်င္နီယာခ်င္းတူရင္ သူက မာစတာဒီဂရီ ရထားတယ္၊ သူကေတာ့ Doctorate ရထားတယ္။ ၿပီးလုိ႔ရွိရင္ Doctorate ရတဲ့အျပင္၊ သူကတခုမဟုတ္ဘူး ဒီျပင္ဟာေတြပါရတယ္။ ဒီလုိဟာမ်ဳိးေတြအေပၚမွာ က်ေနာ္တုိ႔ မူတည္ၿပီး သက္ဆုိင္ရာ အေနနဲ႔ အမွတ္ေပးစည္းမ်ဥ္း ဆဲြၿပီးေတာ့ အဲဒီဥစၥာေတာ့ အၿမဲတမ္း အေျပာင္းအလဲ လုပ္လုပ္ၿပီး ဆဲြသြားမွာပါ။”

ျမန္မာႏုိင္ငံသားေဟာင္းေတြ ေလွ်ာက္ပိုင္ခြင့္ရွိတဲ႔ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္မွာ သူတို႔ရဲ႕ မိသားစုေတြကိုလည္း ေခၚထားႏုိင္ေပမဲ့ မိသားစုဝင္ေတြကေတာ့ ပံုမွန္ႏုိင္ငံျခားသားေတြရဲ႕ စည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္းအတိုင္း ေနၾကရမယ္လို႔ လ၀က တာ၀န္ရွိသူေတြက ေျပာပါတယ္။

“ဥပမာအားျဖင့္ က်ေနာ္တုိ႔ ျမန္မာႏုိင္ငံသားနဲ႔ အိမ္ေထာင္က်ေနတဲ့ ႏိုင္ငံျခားသား၊ ေနာက္တခါ သူတို႔ကေနေမြးတဲ့ ဟိုႏုိင္ငံသားခံထားတဲ့ သားသမီးေတြ ဒါေပမဲ့ သူက က်ေနာ္တုိ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတာ့ မခံဘူး။ ဟိုဘက္ႏုိင္ငံသား ခံယူထားတယ္။ အဲ့လိုလူမ်ိဳးေတြ အဲ့ဒါေတြ ေလွ်ာက္ပိုင္ခြင့္ရွိတယ္လို႔ က်ေနာ္တုိ႔ ဆုိလိုတာ။ ဒါေပမဲ့ က်န္တဲ့ဥစၥာေတာ့ က်န္တဲ့ႏိုင္ငံျခားသားေတြ အတုိင္းပဲ သူက ခုနကလိုေပါ့ေနာ္ Stay ေၾကးေတြ၊ ဟိုဒင္းေတြကေတာ့ ေပးေနရမယ္။”

အျမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ရမယ့္ ႏုိင္ငံျခားသားေတြ အေနနဲ႔ အစိုးရဝန္ထမ္းအျဖစ္ တာဝန္ထမ္းေဆာင္ခြင့္ မရွိသလို ေရြးေကာက္ပြဲေတြမွာ မဲေပးခြင့္၊ ကုိယ္စားလွယ္ အျဖစ္လည္း ၀င္ေရာက္ခြင့္ မရွိပါဘူး။ ႏုိင္ငံေတာ္လုံၿခံဳေရးနဲ႔ အမ်ိဳးသားအက်ိဳးစီးပြား မထိခိုက္ေစဖို႔၊ အေသးစားနဲ႔ အလတ္စားလုပ္ငန္းေတြ မထိခိုက္ေစဖို႔ အဓိကဦးစားေပးၿပီး ေရးဆဲြထားတဲ့ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ နည္းဥပေဒနဲ႔ PR အၿမဲေနထိုင္ခြင့္ ေလွ်ာက္ထားဖို႔ လိုအပ္ခ်က္ေတြကိုေတာ့ ဒီဇင္ဘာလ ၅ ရက္ေန႔ကစၿပီး လူဝင္မႈႀကီးၾကပ္ေရးနဲ႔ ျပည္သူ႔အင္အားဝန္ႀကီးဌာနရဲ႕ အင္တာနက္စာမ်က္ႏွာမွာ စတင္ဖတ္ရွဳေလ့လာႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

XS
SM
MD
LG