သံုးရလြယ္ကူေစသည့္ Link မ်ား

ေနာက္ဆုံးရသတင္း

ဒီရက္ပိုင္းအတြင္းမွာပဲ ထုိင္း-ျမန္မာနယ္စပ္ မဲေဆာက္ျမိဳ႕ ကေနတဆင့္ သႀကၤန္တြင္း ေနရပ္ျပန္ ျမန္မာတခ်ိဳ ့ဟာ ႏုိင္ငံကူးလက္မွတ္ေတြမွာ ဗီဇာသက္တမ္းကုန္ဆံုးေနတာေတြ အလည္ဗီဇာနဲ႔ လာျပီး အလုပ္လုပ္ခြင့္လက္မွတ္မရွိတာေတြ အေထာက္အထားလက္မွတ္ မျပည့္စံုတာေတြြေၾကာင့္ ဒဏ္ေငြေတြရိုက္ခံရျပီး ျပည္၀င္ခြင့္၂ႏွစ္ကေန ၅ႏွစ္ထိ ပိတ္ခံရတာေတြႀကံုေနရပါတယ္။ ထိုင္းအေျခစိုက္ ဗီြအိုေအသတင္းေထာက္ မေအးေအးမာက သတင္းေပးပို႕ထားပါတယ္။

ထုိင္းႏုိင္ငံမွာအလုပ္လာလုပ္ၾကတဲ့ ေရႊ႕ေျပာင္းျမန္မာအလုပ္သမားေတြဟာ သႀကၤန္ကာလအတြင္း ေနရပ္ျပန္တဲ့အခါမွာသူတို႔ ကုိင္ေဆာင္ထားတဲ့ ႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္အမ်ိဳးအစား အေထာက္အထား လိုအပ္ခ်က္ေတြေပၚ မူတည္ျပီး နယ္စပ္စစ္ေဆးေရးဂိတ္ကေန ဖမ္းဆီးမူေတြကို ဒီရက္ပုိင္းေတြမွာႀကံုေနရတာပါ။ သႀကၤန္ကိုျပန္ၾကတဲ့ ျမန္မာေရႊ႕ေျပာင္းအလုပ္သမားတခ်ိဳ ့ကို ဖမ္းဆီးစစ္ေဆးျပီး တရားရံုးတင္ဒဏ္ေငြရိုက္ျပီး ထိုင္းျပည္ထဲေရး၀န္ႀကီးဌာနကေန အနည္းဆုံး ၃ႏွစ္ကေန ၅ႏွစ္အထိျပည္၀င္ခြင့္ပိတ္ပင္တာေတြ လုပ္တာကို ခံခဲ့ရေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံသားတဦးက ေျပာျပပါတယ္။

“၅၄ ေယာက္ကို ထိုင္းႏိုင္ငံ ျပည္၀င္ခြင့္ပိတ္လိုက္တာေပါ့ေနာ္၊ ျပည္၀င္ခြင့္ ၅ႏွစ္ပိတ္လိုက္တယ္ တကယ္ကေတာ့ PJနဲ႔ထြက္ရမယ္မဟုတ္လား PJ မရဘူး PVနဲ႔ပဲေပးတယ္။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ work permitမရဘူး ။ အဲဒီ PV ေတြနဲ႔ ေရွ႕ဆက္ၿပီးေတာ့ ျပည္၀င္ခြင့္ပိတ္ခံရမယ့္သူေတြအမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္ခင္ဗ်။ ကေလးေတြက သႀကၤန္လည္းျဖစ္တဲ့အခါက်ေတာ့ အိမ္ေတြျပန္ခ်င္ၾကတယ္ေပါ့ေနာ္ အဲဒါဆိုေတာ့။ passport ေတြကpassportလည္းရခ်င္ၾကတာေပါ့ေနာ္ passport ရွိရင္ေတာ့ သြားခ်င္တဲ့ေနရာကို သြားလို႔ရတာေပါ့ေနာ္ ဘတ္ကဒ္ရွိရင္ေတာ့ တခ်ိဳ႕နယ္ေျမေတြက ကန္႔သတ္ထားတာေပါ့ေနာ္။ passport ရခ်င္ေဇာနဲ႔လူေတြက ပြဲစားေတြေနာက္ပါကုန္တာေပါ့ ။ passportရရင္ ရၿပီ PV ၊ PJ လည္းသူတို႔မသိဘူး သူတို႔စာအုပ္ထဲမွာ Visa ရတာကို သူတို႔ ပီတိျဖစ္ေနတာေလ။”

PVဆိုတဲ့ႏုိင္ငံကူးလက္မွတ္ကေတာ့ အလည္ဗီဇာနဲ႔ လာတဲ့သူေတြကုိင္ေဆာင္တဲ့ ႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ ျဖစ္ျပီး PJ ကေတာ့ အလုပ္လုပ္ခြင့္ဗီဇာနဲ႕ လာႀကသူေတြျဖစ္ပါတယ္။ ပဲြစားေတြက အလုပ္သမားေတြကို အလည္ဗီဇာနဲ႔ ေခၚလာႀကျပီး လုပ္ငန္းခြင္ထဲပို႕ လိုက္ႀကတာေႀကာင့္ ႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္မွာ ဗီဇာသက္တမ္းကုန္သြားၾကသူေတြလည္းရွိေနတာပါ။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ထိုင္းႏုိင္ငံလုပ္ေပးတဲ့ ပန္းေရာင္ကဒ္ဘတ္ကဒ္ အလုပ္လုပ္ခြင့္ လက္မွတ္လုပ္ထားသူေတြဟာ ပဲြစားေတြကတဆင့္ႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ေတြကိုလုပ္တဲ့အခါမွာလည္း ဗီဇာသက္တမ္း လိုအပ္ခ်က္ေတြကိုနားမလည္တဲ့အတြက္ အလုပ္လုပ္ခြင့္ဗီဇာေတြ မပါတာမ်ိဳးေတြ ေႀကာင့္လည္း ဖမ္းဆီးခံရျပီး ျပည္၀င္ခြင့္ပိတ္တာေတြကိုႀကံုႀကရတယ္လုိ့လည္းဆုိပါတယ္။

“ဘက္ကဒ္က စလုပ္ေပးတုန္းက ဗီဇာက ၁ ႏွစ္၊ Work permit က ၁ ႏွစ္ပါတယ္ခင္ဗ်။ အဲဒီေတာ့ စာအုပ္နဲ႔ လဲလိုက္တဲ့အခ်ိန္မွာ စာအုပ္ထဲကို အလုပ္သမားေတြထင္တာက ဘက္ကဒ္က Work permit ကပါသြားမယ္လို႔ သူတို႔ ထင္ၿပီးေတာ့ အခုလိုျဖစ္သြားတာ။ ဘက္ကဒ္ထဲမွာ ၁ ႏွစ္ရထားတယ္ သူက Visa ထုၿပီးတာနဲ႔ Work permit လုပ္စရာမလိုဘူး အဆင္သင့္ေနလို႔ ရတယ္ဆိုၿပီးေတာ့အဲလိုထင္ၾကတယ္။”

ေနာက္တမ်ိဳးကေတာ့ ဗီဇာလည္း အျပည့္အစံုရွိေပမယ့္ လဲြေျပာင္းစာရြက္ဆုိတဲ့အေထာက္အထားကို မလုပ္ခဲ့တာေၾကာင့္လည္း အဖမ္းဆီးခံရျပီးႏွစ္အလုိက္ ျပည္၀င္ခြင့္ပိတ္ပင္တာကိုႀကံုရတယ္လုိ႔အလုပ္သမားေရးေဆာင္ရြက္တဲ့ေအေအစီအဖဲြက ကိုရဲမင္းကလည္းေျပာပါတယ္။

“Work permit ကိုက်ေနာ္တို႔ ပတ္စပို႔ထဲေျပာင္းထည့္ၿပီဆိုတဲ့ စာရြက္ေလး၁၀၀ တန္ေလးမလုပ္တဲ့အတြက္ဖမ္းတာ ။ ၅ ႏွစ္တို႔ ၃ ႏွစ္တို႔ ႏွစ္ေတြေတာ့မတူဘူး။”

ေရႊ႕ေျပာင္းအလုပ္သမားေတြဟာ အဲဒီလို အေထာက္အထားမျပည့္စံုတဲ့လိုအပ္ခ်က္ေတြေၾကာင့္ ထုိင္းဥပေဒအရ ဒဏ္ေငြေဆာင္ရတာေတြလုပ္ခဲ့ရျပီး ျပည္၀င္ခြင့္ပိတ္ပင္တာကိုခံခဲ့ရတာပါ ဒီကိစၥနဲ႕ ပတ္သက္လို ့ျမန္မာသံရံုးကိုဆက္သြယ္ေမးျမန္းဖို႔ ႀကိဳးစားခဲ့ေပမဲ့ဆက္သြယ္လို႔မရခဲ့ပါဘူး။

ဒီလိုျပည္၀င္ခြင့္ပိတ္ပင္ခံရတဲ့ အလုပ္သမားေတြဟာ ထုိင္းႏိုင္ငံထဲကုိ ေနာက္ထပ္အလုပ္လာလုပ္ဖုိ႕ အခက္အခဲရိွသြားျပိီျဖစ္ပါတယ္။ ထုိင္းႏိုင္ငံတြင္းမွာအေထာက္အထားလက္မွတ္ေတြလုပ္တဲ့အခါမွာ လက္၁၀ေခ်ာင္းကုိလက္ေဗြ ယူတာေတြ ဓါတ္ပံုမွတ္တမ္းေတြယူထားတာေတြေႀကာင့္ ျပည္၀င္ခြင့္ပိတ္ပင္ခံရတဲ့ သက္တမ္း မျပည့္ခင္ ထုိင္းႏို္င္ငံမွာထပ္ၿပီး အလုပ္လာလုပ္ဖို႔ အတြက္အခက္အခဲေတြရွိသြာပါျပီ။ ထုိင္းႏုိင္ငံမွာျမန္မာေရြေျပာင္းအလုပ္သမား ၃သန္းကေန ၄သန္းေလာက္ထိအလုပ္လာလုပ္ေနၾကၿပီး အေထာက္အထားလက္မွတ္ကိုင္ေဆာင္ထားသူက သိန္းဂဏန္း ေလာက္ပဲရွိႀကပါတယ္။

သၾကၤန္ရက္ ေနရပ္ျပန္ ျမန္မာလုပ္သားေတြကုိ ထုိင္း အေရးယူ
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
တိုက္႐ိုက္ လင့္ခ္

XS
SM
MD
LG